fbpx

Az esküvő szervezése talán az egyik legizgalmasabb élmény az életed során, hiszen ismeretlen világba lépsz be, amikor a saját esküvőd szervezésébe belefogsz. Mielőtt belemerülnénk a részletekbe fontos minden menyasszonynak megértenie az esküvőszervezés folyamatát, aki a saját esküvője szervezését házilag, vagy divatosan DIY (do it yourself), saját maga szervezi. Továbbá szükséges a tisztánlátás az esküvőszervezés első lépései tekintetében is.  Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy vajon mennyire jó ötlet a Facebook csoportokban keresni esküvőszervezési tanácsokat, és bemutatom az esküvőszervezés első lépéseit is.

Facebook csoportok kihívásai a saját esküvő szervezése szempontjából

Amennyiben esküvő szervezése témában keresel az interneten, óhatatlanul valamelyik Facebook csoportban sőt talán az összesben is, hipp-hopp ott találod magad.

Sokan, így te is ott vagy valamelyik esküvői csoportban a Facebookon, és sok hasznos információt és inspirációt találsz ott. Lehet talán sokan azt is gondolják, hogy ez az első lépés az esküvő szervezése során. Azonban, a legnagyobb probléma az az ilyen fórumokon, hogy a csoporttagok különböző fázisban vannak az esküszervezés időszakaszán. Az esküvőszervezési folyamat ugyanis hosszú időszakot foglal magába, és a szakaszon levő pillanatoknak megvannak az elvégzendő feladatai.

Nincs időd olvasni, és inkább videón néznéd meg? Katt ide 

esküvő szervezése házilag - esküvőszervezés első lépései

Az esküvői időszakasz

Az esküvőszervezés teljes időszakaszát egy idővonalon lehet ábrázolni. A kezdeti „legyen esküvőnk” felvetéstől a végpontig, azaz az „esküvő utáni teendők befejezése” szakaszáig tart. Fontos megértened, hogy aki a -210. napon tart, annak teljesen más tennivalókat kell megtennie, teljesen más kihívásokat kell kezelnie, mint annak, aki a -5. napon vagy a +2. napon van.esküvő szervezése feladatok időrendje

Az információk ömlesztve érkeznek

Az esküvői csoportokban a felvetések és posztok ömlesztve, mindenféle rendszer nélkül érkeznek, vagyis nem igazodik ehhez az időegyeneshez. Továbbá jön a zavaró reklám az esküvői szolgáltatók (burkolt) hirdetései.

Mire is gondolok konkrétan?

Ha benne vagy ilyen csoportban bizonyára tapasztaltad azt, hogy ha valaki kiírja pl.: DJ-t keresek, akkor nagyon rövid idő után 200, 300 vagy több hozzászólás érkezik, hogy itt vagyok, ne keress tovább.

Azt találtam ezekben a csoportokban, hogy az esküvőszervezés idővonalán az esküvő előtti mínusz 120 – 90. nap környékétől az esküvő utáni szakaszokra érkeznek kérdések. Olyan mintha ez előtt nem lenne számtalan tisztázandó kérdés és feladat.

Ez rendkívül megnehezíti a saját esküvőjét szervező menyasszony dolgát, mert nem jártas az esküvőszervezésben, és nehezen tudja rendszerezni az ilyen formán ömlesztett információkat.

Bevallom nekem a közel 30 éves tapasztalatommal is nehéz lenne mindez, de ezen felül a Facebook algoritmus is nehezít, mert ez dönt arról, hogy kinek mutatja meg az adott bejegyzéseket, így sok fontos információ el fog kerülni.

Remélem érthető, de ha nem, elmagyarázom jobban…

Tegyük fel, hogy te az esküvő szervezése időegyenes legelején vagy. Éppen megkérték a kezed, elterveztétek, hogy esküvőtök lesz. Belépsz egy menyasszonyos csoportba, hogy felkészülj, azonban azzal találkozol, hogy valaki valamilyen esküvői szolgáltatót keres és erre nagyon sok ajánlás és jelentkezés érkezik.

A szempontodból ez teljesen érdektelen, mert például az esküvői DJ keresés az esküvőd előtti 150-120 nap között lesz feladat, de ez előtt neked még sok egyéb mást kell megoldanod.

Ezekről a feladatokról nem értesülsz, mert a Facebook algoritmus azt mutatja neked, ami „népszerű” és több száz hozzászólást írtak hozzá.

esküvőszervezés időrend

Inspiráció vagy Iránymutatás

Az esküvői csoportokat ezért ne tudásforrásnak használd, hanem inkább az inspiráció szerzése legyen a cél, mert kevés konkrét iránymutatást nyújtanak a teljes folyamat kezdettől a végéig. Mindezek mellett légy résen, mert ezekben a csoportokban a szerencselovagok is ott vannak, akik több profillal is akár, nyomják magukat rád. Szóval fontos, hogy óvatosan használd ezeket a csoportokat, és mindig ellenőrizd az információk hitelességét.

Az esküvőszervezés lépései

Az esküvőszervezés folyamata egy jól strukturált rendszerben zajlik (a tanításom szerint), és számos egymásra épülő lépésből áll. A folyamat során nagyjából 70 dolgot, folyamatot kellene jól koordinálnod.

Amennyiben találkoztál már velem tudod, hogy többször hangsúlyoztam, hogy az esküvő szervezése az projekt tevékenység és a feladatokat a lépéseket tudatosan ilyen szemlélettel kell megközelíteni, mert akkor könnyű és örömteli lesz az esküvőd szervezése. Ha tisztában vagy ezekkel a lépésekkel, könnyebben fogsz eligazodni az esküvőszervezés során.

Esküvőszervezés első lépései

Tegyünk egy kísérletet: kérdezd meg a csoportban, amiben benne vagy, mi az esküvőszervezés első lépése?

Olyan válaszok fognak érkezni, hogy

  • határozd meg az időpontot, vagy azt kapod válasznak, hogy
  • foglald le az anyakönyvvezetőt, esetleg, hogy
  • az esküvői helyszínt válaszd ki.
  • Lesznek, akik azt tanácsolják, hogy írj vendéglistát.

Ezek mind-mind a sokadik lépések!!

Amennyiben ezzel kezdi valaki a saját esküvőjének a szervezését máris össze-vissza fogja a szervezési feladatokat bonyolítani. (ÖSSZE-VISSZA, BONYOLÍTANI)

Ez pedig kapkodást, elveszettség érzést, stresszt fog okozni. Ezért találkozunk esküvői szolgáltatók kiborult, síró menyasszonnyal.

Ezek az első és talán legfontosabb lépések

1.) El kell fogadnod, hogy mivel nem csináltad még, mert nem szervezted meg a saját esküvődet 10-szer, 5-ször, de még egyszer sem, tapasztalatlan vagy. Amint ezt felismerted,

2.) hiteles forrásból a hogyan szervezhetem jól a saját esküvőmet tudást kell megtalálnod. Tehát az első lépések egyike között nagyon markáns szerepet kap a tanulás.

3.) a saját esküvő szervezése első lépései közül a HARMADIK a Cél meghatározása.

Az esküvő szervezése projekt tevékenység. Akár elhiszed, akár nem, ez a tény! A projekt feladatok első lépése pedig a cél meghatározása, vagyis azt kell nagyon alaposan meghatároznod, hogy milyen legyen az esküvőd. Akkor csinálod jól, ha úgy tudod megfogalmazni, hogy milyen legyen a saját esküvőd, ha 7 kérdésre megadja a választ.

Ezzel a 7 kérdéssel most nem foglalkozunk, mert tanítom a személyes programomban, ha érdekel a személyes programom ide kattintva kérj időpontot,

vagy gyere a Profi Menyasszonyok Iskolájába ez a ProMiGo, amit ide kattintva érsz el.

Az esküvőszervezés során minden lépésnek megvan a maga jelentősége, és fontos, hogy egyenként haladjunk végig rajtuk. A Facebook csoportok nagyszerű források lehetnek inspirációhoz, de nem helyettesítik az esküvőszervezés alapjainak és lépéseinek alapos megismerését.

A saját esküvő szervezése során nyugodtan kérj segítséget, tanácsot, mert én segíthetek az egész folyamatban, hogy jól tudd szervezni a saját esküvőd, ami a tökéletes esküvő alapja.

Ne habozz, keress meg kérj konzultációt a fenti linken, vagy gyere a ProMiGo felületre. 

Ha eddig eljutottál ebben a cikkben, akkor megérdemelsz egy ajándékot is, amit e-mailben küldök, ezért ide kattints. 

Kérdezz bátran, ne feledd nincs buta kérdés, csak fel nem tett kérdés van. A következő bejegyzésben megmutatom, hogyan tudod ár-érték arányban kiválasztani a legjobb esküvői szolgáltatót és az esküvői tippek hasznosságáról is szót fogok ejteni.

A cikket irta: Nagy G. Csaba esküvőszakértő
Minden jog fenntartva

Pin It on Pinterest