fbpx

A világban számtalan hiedelem, babona létezik a különböző nemzetek esküvői szokásaiban. Nemzetközi esküvői szokásokat tanulmányozva két nagy csoportot lehet alkotni. Vannak olyan események, szokások ami az ifjú pár valamelyikére irányítja a figyelmet, és vannak olyanok, ami a menyasszonyra és a vőlegényre, vagyis a közös életre vonatkozóan ad jóslatot, jókívánságot. Ezekből szedtünk össze hetet.

Lássuk hát milyen nemzetközi esküvői szokásoknak, feladatoknak kell az ifjú házasoknak megfelelni, és ha teljesítették a feladatot, akkor az mit is jelent a házasságukra vonatkozóan:

A seprű átugrás

 1. Elsőként az Egyesült Államok déli részén elterjedt esküvői szokásról ejtsünk pár szót. Ez az esküvői szokás az afroamerikai seprű átugrás. Az ifjú pár átugrik egy seprűt, ezzel szimbolikusan elsöprik a múltat, a korábbi aggodalmakat, és felkészülnek a közös életük új kalandjára.

  A fűrészelés

 2. Egy régi német szokás szerint a vőlegénynek és a menyasszonynak közösen el kell fűrészelni egy fát. Mindez azt szimbolizálja, hogy a közös élet, közös munkával kezdődik, és közösen minden sokkal könnyebb.

  A csomózás

 3. Harmadikként megemlítésre kerülő esküvői szokás megvalósításhoz két kötél szükséges. Ezt a két kötelet köti össze az ifjú pár az esküvőjükön. Az összecsomózott kötél azt jelenti a kelták szerint, hogy ezzel a pár megerősítette és felbonthatatlanná tette a házasságát.

  A san-san-kudu

 4. Ez a rituálé a szamuráj esküvőkhöz köthető, reprezentálja az egymás iránti tiszteletet és előzékenységet. A Japán san-san-kudu ceremónia során a párnak a shinto szokás szerint 3 csészéből kell szakét innia. A szaké ivás a három-három-kilenc elvét követi. Vagyis 3 öntés, 3 pohár, 3 korty mindegyikből. Az első pohár a vőlegényé, majd megkínálja az arát. A második pohár a menyasszonyé, majd ő kínálja a vőlegényének. Az utolsó pohár ismét a vőlegényé először, majd az aráé.

  san-san-kudu készlet

  A pohártörés

 5. Ötödikként említett esküvői szokás sokunknak ismerős, mert filmekből ismerhetjük a pohártörést. Zsidó szokás szerint a vőlegény jobb lábával rátapos a pohárra és így törik darabjaira. Sok esküvői oldalon azt olvasni, hogy ennek jelentése: addig tartson a házasság, amíg az üvegdarabokból újra össze nem áll a pohár. Azonban sokkal mélyebb jelentése van ennek az eseménynek. „A vőlegény a niszuin végén széttör egy üvegpoharat. Ennek célja a Szentély pusztulása feletti bánat és szomorúság felidézése.” (olvasható a zsidopontcom oldalon)

  Lepedővágás

 6. Hatodikként álljon itt a németeknél fellelhető lepedővágás. Egy felfüggesztett lepedőre szívet rajzolnak, ezt kell a menyasszonynak és vőlegénynek két oldalról kezdve kivágnia, majd a vőlegény átemeli rajta az arát. Ez az esküvői szokás azt jelképezi, hogy párként utat vágnak maguknak az életbe.

  Tányértörés

 7. Az ifjú pár szintén közös megmozdulása a nemzetközi esküvői szokásokat tekintve a germán eredetű tányértörés. A földhöz vágott tányér darabjainak összetakarítása az ifjú pár közös feladata. A tányértöréshez több jelentés társult. Jelenti a tartós boldogságot, az ártó szellemek elűzését, a születendő gyermekek számának megállapítását.

 

Az esküvők világában járatos emberek találkozhattak már Magyar esküvőkön is a fenti szokások valamelyikével, hiszen mint minden a világon, az esküvői szokások is alakulnak, változnak. Az esküvői szokások tekintetében sem vagyunk egyformán tradíció követők. A mai házaspárok nyitottsága, ízlése dönti el, milyen programok legyenek az esküvőn, és úgy gondoljuk ez így van jól.

(képek forrása: pinterest)

A blogcikket írta: Nagy G. Csaba esküvőszakmai szakértő

Pin It on Pinterest