fbpx

A saját esküvőd szervezése az életed egyik legfontosabb feladata. Úgy gondolom nem a legnagyobb kihívás az életed során, ugyanakkor mégis kiemelt jelentőséggel bír. Tény, ahhoz, hogy tökéletes esküvő megrendezésével büszkélkedhess és jól sikerült esküvőd legyen 70 összetevőt kell ügyesen koordinálni, szervezni.

A tökéletes esküvő álma

A párok, mivel tapasztalattal nem rendelkeznek, gyakran úgy gondolják, hogy képesek mindent elvégezni maguk, mert nem ismerik a szakmai lépéseket.

Aztán gyakorlat és tudás nélkül belevágnak, majd az esküvő napján derül ki, hogy az összetevők közül kihagytak, vagy rosszul rakták össze, de ekkor már tragikusan késő, mert nincs idő további szervezésre. Így az esküvő suta lesz és a jól sikerült esküvő álma szertefoszlik.

Mielőtt ezzel a kijelentésemmel leállnál vitatkozni, gyorsan egy-két kérdésre válaszolj:

Hányszor szervezted meg a saját esküvődet?

Amikor valaminek nekiálltál, amit életedben először végeztél – gondolj arra, amikor először sminkeltél – akkor a végeredmény tökéletes lett?

A válasz szerintem egyértelmű. Nem szerveztél még egyetlenegy esküvőt. Amikor először sminkeltem gyorsan lemostam, mert borzalmas volt. A következtetés ebből pedig az, hogy amíg az ember tapasztalatlan, addig pazarló is.

A tapasztalatlanság sajnos pénzpazarláshoz és rosszul megszervezett esküvőkhöz vezet. Kíváncsi vagyok, neked mi a véleményed erről?

Én esküvőszakértőként, nem akarok üres szavakkal dobálózni, és véleményre, megérzésre hivatkozni. Ezért kutatási eredményeket hoztam neked. Az adatok elemzésével mutatom meg neked, mi a helyzet az esküvők világában és miért hoztam Albert Einstein idézetét.

„A hülyeség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra és azt várni, hogy más legyen az eredmény.”

A 2022-ben végzett kutatás kimutatta, hogy azok a párok, akik maguk szervezték a saját esküvőjüket, nem rendelkeztek megfelelő szakmai ismeretekkel. Korábbi publikációimban beszámoltam, hogy 10 és 30% között jelölte meg a legtöbb válaszoló a pazarlást. Az eredményeket most viszont átlagolom.

tökéletes esküvő titka

Nem akarsz olvasni? Nézd meg videón! Kopp a képre.

A kutatás ténye

Ezek alapján az átlagos pazarlás aránya az esküvő teljes költségéhez viszonyítva 16%. Ez azt jelenti, hogy az átlagos esküvői költség 2,93 millió forint, és ebből mintegy 468 ezer forint pazarlásnak minősül. (2.930.000 x 0,16 = 468.800,- Ft)

Sok pár úgy gondolta, hogy az esküvőszervezéshez szükséges információkat könnyen megszerezheti friss házasoktól, vagy az esküvői szolgáltatóktól. Azonban ezek a tippek gyakran nem elég megbízhatóak, mert csak az adott személyek egyéni tapasztalatait tükrözik. Egyetlen esküvő megszervezése nem nevezhető szakmai tapasztalatnak, ezért veszélyesek ezek az esküvői tippek.

Az esküvői szolgáltatók által adott tippek sem feltétlenül a legmegfelelőbbek. Az esküvői szolgáltatók ugyanis azt szeretnék, hogy minél több szolgáltatást adjanak el, így a tippek célja elsősorban az üzletszerzés, nem a tanítás.

Milyen következtetést kell levonnod a kutatás ezen részéből? 

Azt, ha te ugyanolyan forrásokból szerzel információkat, mint azok, akik a kutatásban részt vettek, akkor valószínűleg nem éred el a kívánt eredményt. Te is pazarló leszel és a teljes esküvői költségvetésed 16%-át kidobod az ablakon. Ezen túl a vágyott tökéletes esküvő messze fog kerülni tőled.

Albert Einstein idézete szerint ugyanis a hülyeség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és azt várni, hogy más legyen az eredmény.

Vagyis, ha a saját esküvőd szervezéséhez te is a neten fellehető esküvői tippeket gyűjtöd az hiba. Több hiba is, van, de most a két legnagyobbat emelem ki. Ezek az esküvői tippek friss házasoktól és esküvői tippek esküvői szolgáltatóktól.

Az üzenetem lényege, az esküvőt szervező pároknak, hogy olyan forrásokból szerezzenek információkat, amelyek célja kifejezetten a TANÍTÁS.

Mindezek alapján, amennyiben eldöntötted, hogy tökéletes esküvőt akarsz, felvetődik a kérdés:

Oké, nem lépek a rossz útra, de hol találok megfelelő, használható, hiteles tanítást, oktatást. Mindezt nem horror áron?

Első lépésként tisztázzuk: a horror ár, nem megfogható szám, ezért konkretizáljunk.

Egy esküvőszervező tanfolyam 100-150.000,- Ft, ez a pénz a kutatás szerint sok. A kutatásban részt vevők ezt nyilatkozták.

Engedd meg, hogy esküvői szakértőként az egyéb negatívumait ne soroljam az ilyen tanfolyamoknak, hogy ne ragadjanak el az érzelmeim…

Tehát a kutatásban résztvevők 75%-a költene valamennyit használható tudásra, amiből megtudható, hogyan szervezheti jól a saját esküvőjét. Mindjárt elárulom az összegeket, de maradt még 25%, aki viszont semmit nem költene ilyenre.

Először a 25%-hoz szólnék. A kutatásból kiderült, hogy az esküvő bekerüléséhez viszonyítva az elpazarolt összeg 16%.

Ez 2,3, 400 ezer vagy több forint, akkor nem lenne jó befektetés a tanulás, ha ezt az összeget, vagy egy nagy részét meg lehetne fogni?

Egyébiránt a tanulás mindig jó befektetés szerintem, szerinted is? Írd meg te mit gondolsz erről!

A Titok: tanulj attól, aki valóban ért hozzá!

Térjünk vissza a 75%-hoz. A válaszolók úgy gondolták, hogy ha megtanulhatták volna, hogyan érdemes a saját esküvőt szervezni úgy, hogy játszi könnyen menjen minden, az nagyon jó lett volna. Erre 5.000-35.000 Ft között szívesen áldoztak volna. Az átlag 11.417,- Ft költés.

Ez nem horror ár szerintem, de kíváncsi vagyok mit gondolsz erről. Neked mennyit érne meg az, hogy jól szervezd a saját esküvőd és ezért tökéletes lenne minden?

A ProMiGo felületen 7.199,- Ft-ért feltárul a tökéletes esküvő titka. Ez szerintem a horror ártól nagyon messze van, de ennek az összegnek a tízszerese is messze van. Mit kapsz ezért?

Szerencsés korban élsz mert az internet, bárhol is vagy, lehetőséget kínál ahhoz, hogy a saját esküvőd szervezéséhez szakmai ismereteket szerezz.

Kifejezetten arra specializálódtam, hogy megtanítsam neked, hogyan szervezheted jól a saját esküvőd. Mindez bárhonnan elérhető. Keresd a ProMiGo felületet. Itt a ProMiGo link, hogy könnyen elérd.

Magáról a tematikáról nem beszélek, mert a linken meg tudod nézni.

A lényeg, hogy nem személyesen foglalkozok veled, hanem videós leckékkel találkozol. Ha személyes konzultációt akarsz, az ettől sokkal többe kerül.

Azt szeretném kiemelni, hogy a saját esküvő szervezés szakmai ismereteinek elsajátítása nem csak a pénztárcádra van pozitív hatással, hanem csökkentheti az esküvőd szervezése során tapasztalható stresszt is.

Ugyanis, ha megfelelő ismeretekkel rendelkezel, akkor sokkal magabiztosabban állhatsz a szervezési feladatok elé, és kevesebb esély van arra, hogy rossz döntéseket hozz, vagy olyan szolgáltatókat válassz, akik nem felelnek meg a szakmai minimum követelményeknek sem.

Az esküvőszervezési szakmai ismeretek megszerzése tehát rendkívül hasznos a számodra, ha a lehető legjobban szeretnéd a saját esküvőd megszervezni, és el akarod kerülni a felesleges kiadásokat és a felesleges stresszt.

Ha te is a saját esküvőd szervezése előtt állsz, gondolj arra, hogy ha ugyanazt csinálod, mint azok, akik túl vannak a saját esküvőjükön (akik részt vettek a kutatásban), akkor ugyanolyan eredményt fogsz kapni. Ne várd, hogy más legyen az eredmény.

Kattints a ProMiGo linkre és legyen tökéletes esküvőd!

A kutatást végezte és a cikket Nagy G. Csaba esküvőszakértő írta. 

Pin It on Pinterest