fbpx

Vajon miben változik idén az esküvők világa? Nem, nem arról lesz szó, hogy milyen színeket válassz, vagy mi az év virága, ami nem hiányozhat a te esküvődből sem… A téma most év elején aktuális. Milyen trendek voltak eddig azoknál, akik a saját esküvőjüket szervezték és mivel kell szembe nézni azoknak, akik idén szeretnék a saját esküvőjüket szervezni?

Kiindulásnak a COVID előtti időszakot tekintsük át az esküvők világban

2020 előtt, aki eldöntötte, hogy esküvőt akar, viszonylag nyugodt gazdasági környezetben volt. Erre az időszakra jellemző volt, hogy több hónapra, akár két évre előre is lehetett tervezni esküvői rendezvényt. Jellemzően a 8-12-15 hónapos tervezési időszakok voltak. Természetesen előfordult ebben az időszakban is az, hogy hirtelen esküvőt rendeztek, mert jött a baba.

Előfordultak a CSOK miatti „gyorsan házasodjunk össze, de ha már ez megtörténik legyen esküvőnk is” gondolkodás miatt létrejövő esküvők és lakodalmak. A KSH adatait megnézve a házasságkötések száma ebben az időszakban folyamatosan nőtt.

Az esküvők tengere nyugodt volt, majd vészjósló hullámzásba kezdett

Összességében véve kényelmes helyzetben voltak a párok és szépen kényelmesen lehetett készülni az esküvőre, aztán a Covid időszakkal elkezdődött valami…

A beütemezett esküvőt nem lehetett megtartani, át kellett ütemezni. Volt, hogy többször kellett új időpontra tenni. A külföldről érkező vendégek nem jöhettek, vagy csak 2 hét karantént vállalva jöhettek volna. Több esetben a 2 hét karantén itt és ott, vagyis 4 hét lett volna, ami egy nap esküvőért túl nagy áldozat volt, így nem is vállalták.

Emiatt ismét átütemezésre kerültek ezek az esküvők, de több megtartásra sem került. A lakodalmi helyszínek, az éttermek dolgozói más területen kezdtek dolgozni. A szakács, a pincér elment futárnak és amikor megtörtént a korlátozások feloldása, azzal szembesültek a párok, hogy az étterem bezárt, vagy teljesen más a tulajdonos.

Ezért a rendezvénynek új helyszínt kellett nézni, illetve a kialkudott árak és díjak is feljebb csúsztak. A párok úgy ellensúlyozták ezt, hogy 10-15 %-kal csökkentették a vendégek számát, vagy határozatlan időre elhalasztották az esküvőjüket.

Vagyis a körülmények miatt a hosszabb távú tervezés nagyon sok ismeretlent, bizonytalanságot hozott, így az előre tervezés nagyon zűrössé vált.

Az esküvők bizonytalansága növekszik – inflációs hatás baltacsapásként érint mindenkit

Ezek az évek nem múltak el nyomtalanul és már 2022-ben is megfigyelhető volt, hogy az esküvő szervezésének ideje a nemrég említett 8-15 hónapos szervezési időtartamról 6-10 hónapra csökkent.

22 év elején az Orosz-Ukrán háború a bizonytalanságot hatalmas fekete fellegekben tovább növelte a teljes ország és az esküvőre készülők feje fölött. Ezzel ismét erősítve azt, hogy egy évre nem lehet tervezni, mert nem tudjuk mi lesz. Mindezek miatt a 2022-es esküvőszezon, sok esküvői szolgáltató számára kevés megrendeléssel zárult.

A tavalyi év utolsó harmadában elkezdtük érezni az inflációs hatást, majd novemberben és decemberben, aki boltba jár, a saját szemével tapasztalhatta, hogy naponta mennek fel az árak. Az energia ára úgy megváltozott, hogy 2 hónap alatt el tudnád költeni energiára azt a pénzt, amit tavaly egy év alatt költöttél el erre.

A mostani helyzet az, hogy bizonytalan, mert pár hónapra előre sem kiszámítható, hogy mi mennyibe fog kerülni. A saját esküvőjére készülő pár így étteremtől nem fog árat kapni 12 hónap távlatába, de 6 hónap távlatába sem.

Mi várható idén? Lesznek esküvők? – Mit tanácsol az esküvőszakértő?

Most akkor nézzük meg, hogy mi várható ebben az évben és esküvőszakértőként mit tanácsolok neked a legjobb jóindulattal. A bizonytalanságból fakadóan „az elfogadott” esküvőszervezés időtartama 8-15 hónapról tovább fog csökkeni. Becslésem szerint közelíteni fogunk az 1-6 hónapos szervezési időitartományhoz. Ugyanakkor lesznek olyan esküvők is, amit 2 hét alatt fognak összehozni, hogy az árváltozási kockázatot a lehető legkisebbre csökkentsék.

Tehát ugyanazt az esküvőszervezési feladatot lényegesen kevesebb idő alatt kell elvégezni. Ez magával hozza azt, hogy a rossz szervezést nem lehet majd javítani, mert nem lesz rá idő. Emiatt jelentőséget kap az, hogy a saját esküvő szervezése előtt a menyasszony felkészüljön a szervezés lépéseire, hogy rövid idő alatt képes legyen jól szervezni a saját esküvőjét.

Mindezek alapján megállapítható, hogy jelentőséget kap az, hogy a saját esküvő szervezésére fel kell készülnie minden menyasszonynak, ha jó esküvőt akar.

Szívesen várom a véleményed, meglátásod ezzel a témával kapcsolatban.

 

Irta: Nagy G. Csaba #esküvőszakértő; Minden jog fenntartva!

 

Pin It on Pinterest