fbpx

Az elmúlt évezredekben is ismert volt egy növény, amelyet az ókorban kivételes jelentőségűnek tartottak, hiszen istenek szobrait díszítették vele. A története összekapcsolódott a tömjénnel. Az ókori világban a tömjén füstje az ördög elűzője, olajjal keverve gyógyító szer. A tömjén ára az arany árával vetekedett és aki nem engedhette meg magának a tömjént, az ezzel a növénnyel helyettesítette. Később ez a növény az esküvői összetartozás szimbólumává fejlődött. Na melyik növényről van szó?

Az ördög elűzője: a rozmaring. Honnét származik?

A rozmaring a Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában volt honos, majd az éghajlati változások miatt szélesebb körben ismertté vált. Magyarországon a 17. században vált igazán népszerűvé, ekkor találkozhatunk lányok részére készült ajándékokban rozmaring mintázattal, és rozmaring koszorúkkal az esküvőkön.

Nincs időd olvasni és inkább videón néznéd. Koppints ide.

Mi a hiedelem a rozmaringgal kapcsolatban?

Az esküvőkön a rozmaringnak két jelentős feladata van. Az elsődleges feladata az ördög, az ártó szellemek elűzése, ami a tömjén helyettesítő szerepéből ered. A másodlagos jelentése pedig az összetartozás és a hűség szimbóluma, amit a közös illat is erősít.

Az apró rozmaring szálakat a násznép által viselt ruhára tűzik fel, ezzel kifejezve az esküvői összetartozást és a jó szerencsét az ifjú pár számára. Az is előfordulhat, hogy a vőfély ruháján, kalapján is jelen vannak rozmaringszálak.

ördög elűzője esküvőn

Vége az esküvőnek, az ördög elűzője funkciót betöltötte, mi legyen a rozmaringgal?

Ha vége az esküvőnek, és maradnak apró rozmaring szálak, érdemes fűszerként felhasználni, hiszen vadhúsokhoz és olaszos ételekhez is kiválóan illik. Lehet szárítottan, vagy frissen is használni. Kis üvegbe, vagy zacskóba rakva, majd így a hűtőbe téve sokáig megőrzi aromáját.

Ez egy olyan növény, amely egész évben kapható (nagy áruházak zöldség részén, cserépben mindig látom) ezért beszerzése nem lehet gond.

Összefoglalva, a rozmaring növénynek a jelentése az esküvőn, az ördög és az ártó szellemek elűzése, valamint az összetartozás és a hűség szimbóluma. Az apró rozmaring szálak kifejezték és még ma is kifejezik az esküvői összetartozást és a jó szerencsét jelképezik, amelyet a násznép ruhájára tűztek és tűznek fel.

Pin It on Pinterest