fbpx

Sok esküvőre készülő pár tervét húzta át a koronavírus, a COVID-19 járvány. Az esküvői szezon általában tavasztól őszig tart. Viszont ebben az évben a tavaszi esküvők a koronavírus miatt elmaradtak, illetve átütemezésre kerültek valamely nyári hónap hétköznapjára, illetőleg őszre valamint a következő évre. Az esküvő a koronavírus idején írásomban a 2020.09.21-től fennálló helyzetet érintem, ezért érdemes lesz elolvasnod.

Mit hozhat az ősz így a koronavírus idején?

A koronavírus járvány a nyári esküvőkre is rányomta bélyegét, mert sokkal több vendég mondta le az esküvői meghívást. A 150 főre tervezett esküvők vendégszáma 60-80 főre zsugorodott.  Valamint az is megfigyelhető volt, hogy a „legyen esküvőnk” gondolattól 2-3 héten belül eljutottak a párok a megvalósításig.

Az őszre, különösen az októberre tervezett esküvők megtartása ismét kérdőjeleket sorakoztat föl. Szeptember 21-től hatályos kormányrendelet a vendéglátóhelyeken történő tartózkodást reggel 6 órától 23 óráig terjedő időszakra korlátozza.

esküvő COVID-19 idején

Koronavírus – esküvő

Ehhez lehet alkalmazkodni, hiszen közel ezer esküvővel a hátam mögött bizton állíthatom, hogy lehet olyan esküvőt tartani, ami 23 órakor befejeződik és mindenki kimulatja magát és úgy indul haza, hogy micsoda jó buli volt ez.

Lehetőség van hamarabb kezdeni és a vacsorának tervezett menüt kései ebédként felszolgálni. Évszaknak megfelelően korán sötétedik, este hét körül már szinte sötét éjszaka van, így érvényesülhetnek az esküvői terem díszvilágításai is.

Az esküvő az zenés táncos rendezvény?

Érdemes azt is hozzátennem, hogy a koronavírus terjedésének akadályozása miatt a 207. számú Magyar Közlönyben megjelent rendeletben zenés-táncos rendezvényeket korlátoz a kormány.

A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III.8.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdés d) pontja szerint a családi rendezvények nem tartoznak a rendelet hatálya alá. Családi rendezvény a születésnap, névnap, keresztelő…stb. és természetesen az esküvő is. Vagyis az esküvő az nem tartozik a zenés táncos rendezvény fogalmi körébe, az ismét kiemelem: családi rendezvény.

Ezért olyan helyen, ami nem minősül vendéglátóhelynek ilyen lehet például a saját ingatlanunk, vagy más ingatlana, ami lehet egy kultúrház, villaépület, kuria, csónakház, stb. korlátozás nélkül lehet családi rendezvényt tartani a koronavírus idején is. 

Ugyanakkor fontosnak tartom kiemelni, hogy az esküvőben, lakodalomban is csupán egy kis szervezéssel és ötletes intézkedésekkel a koronavírus terjedését lehet csökkenten.

Milyen intézkedésekkel lehet a koronavírus terjedését akadályozni esküvőn?

A gratulációnál a puszit hagyjuk el, helyette lehet egy pezsgős koccintás;

Ne ölelgessük a Diszkóst, a zenekar tagjait, a felszolgálót, fotóst, vagyis az esküvői szolgáltatót;

Minél kevesebb kéz érintse a poharat, amiből iszunk, ezért például az italoknak lehet egy italos sarkot készíteni, ahol mindenki magának tölti az italt.

koronavírus - esküvő

kézfertőtlenítő köszönetajándéknak

Legyen kézfertőtlenítő, akár köszönőajándéknak álcázva:-)

Mi lesz a jövő, és hogy alakul a koronavírus – helyzet, valamint azt sem tudhatom hogy alakulnak a jogszabályok, de az bizonyos, hogy ennek megfelelően lehet majd alakítani az életünket és az esküvőket.

Pin It on Pinterest