fbpx

Gondoltad volna, hogy az esküvők tele vannak hiedelmekkel, szokásokkal babonákkal? Nem hiszel a babonákban? Sebaj, most bebizonyítjuk neked, hogy az esküvő szinte minden eseménye, eszköze hordoz valami jelentést, ami nem más, mint esküvői babona. Nem leszünk nagyon elvakultak, csak azokat az esküvői babonákat említjük meg, amellyel találkozol. Ezek mindegyike beleépült a mai magyar esküvői szokások közé.

Itt van 10 babona

A menyasszonyi ruha fehér színű, a fehér szín a tisztaságot, érintetlenséget szimbolizálja. A menyasszonyi fátyol az esküvői babona szerint megvéd a szemmel veréstől.

esküvői babonák

Szinte minden menyasszony visel valami régit, újat, kéket és kölcsön kért dolgot –mert úgy szokás.

Mégis, mit szimbolizálnak ezek?

Valami régi viselése egyértelműen a boldog hajadon éveket szimbolizálja, a valami új azt jelenti, hogy az élet új szakasza kezdődik. A kék jelentése az esküvői világban a menyasszony örök hűségét jelenti. A valami kölcsön kapott dolog a szerelmet szimbolizálja.

Nehogy azt gondold, hogy ennyi esküvői babona bőven elég. Van még belőle:-) Itt van például az a hiedelem, hogy a menyasszonyi cipőbe egy pénzérmét kell helyezni és így felvenni. Aki így tesz, anyagi biztonságban lesz a házasság alatt.

Gondolkodtál azon, hogy a koszorúslányok miért vannak egyforma ruhában? Ez is esküvői babona! Az egyforma ruha viselésével egyenlő eséllyel indulnak a koszorúslányok a pártalálás útján. Nem beszélve arról az esküvői babonáról, hogy a sok szép egyforma ruhában levő lány megtéveszti a gonosz szellemet, aki így nem árthat a menyasszonynak.

Gyakran találkozni azzal, hogy rozmaringot tűznek az esküvői ruházatra. A rozmaring az örök hűség szimbóluma, hiszen erőteljes illatával összetartja a házasulandókat.

A következő 10 esküvői babona

Több helyen az esküvőre menet a fiatal párnak akadályt kell leküzdenie, előfordul, hogy egy keresztbe rakott fát kell közösen elfűrészelni, vagy egy sorfalat kell „átvágni”, vagy egy (szalmából font) kötelet kell kettévágni. Mindez az esküvői babona szerint arról szól, hogy sikeresen leküzdenek együtt minden akadályt.

Nagyon régi szokás az esküvőn a zajkeltés, a csörömpölés, a hangos zene. Az esküvői babona szerint az ártó szellemek elűzése miatt történik mindez. Nagyon könnyű észrevenni az esküvői menetet, hiszen zajosak. Nálunk inkább dudálással találkozunk, Amerikában konzerves dobozokat kötnek a kocsi után –igaz?

Minden esküvő kelléke a gyűrű. Ez is szimbólum. A körforgás és az állandóan megújuló élet szimbóluma.

A házasságkötés során szokás rózsaszirmot szórni a pár elé, ami az esküvői babona szerint a házasélet rögös útját egyengeti el.

Amikor a fiatal házasok kimondták a boldogító igent rizst szórnak rájuk. Ezzel termékenységet és bőséget kíván a násznép.

A menyasszonyi csokor sem szimplán csak egy csokor. A csokor a boldogság szimbóluma. Aztán amikor a menyasszony eldobja a háta mögé, a hajadon lányok közé, az esküvői babona szerint az lesz a következő menyasszony, aki elkapja.

A menyasszonyi harisnyakötő eldobása is hasonló ok miatt történik az esküvői babona szerint. A vőlegény, miután lehúzta a menyasszony lábáról a harisnyakötőt, a fiúk közé dobja. Az a fiú, aki elkapja, az lesz a következő vőlegény, aki nősülni fog.

Ha már itt tartunk, mert a fentiek már a jóslás kategóriába tartoznak, kezd terjedni egy szokás, ami szintén ilyen babonaság. Az esküvő előtt a menyasszony a cipőjének a talpára felírja a szingli barátnői nevét. Akinek az esküvő végén el lehet olvasni a nevét, az lesz a következő menyasszony.

A fiatal pár tányért tör – már tudjuk, a babonaság szerint – a csörömpölés elűzi a házasságra ártalmas szellemeket és ezzel a házasság zavartalan lesz. Aztán majd közösen takarítják össze, ez sem csak olyan jelentés nélküli takarítás ám! Kicsit később kiderül…

Itt a hatodikat eldugtuk…

Persze a házasság az utódokról is szól, ezért az esküvői babona hívői a menyasszony ölébe gyereket ültetnek, hogy ezzel bizonyítsák, ez a nő vonzó a gyerekek számára és jöhet a gyermekáldás.

esküvői babona

A menyasszonyi torta a termékenység szimbóluma, de az esküvői babona hívői úgy tartják, ha a menyasszony és a vőlegény megeteti egymást ebből a cukrászati remekműből, akkor a házasélet édes és boldog lesz.

A torta körül van még egy hiedelem. A menyasszonyi torta szeletelését kell megfigyelnünk. Ugyanis a szeletelésnél a vőlegény és a menyasszony egyszerre fogja meg a szeletelő kést. Az esküvői babona szerint akinek a keze fölül van, az lesz a domináns a házasság során.

A menyasszonyrablás nagyon régi jelentéstartalmú esemény az esküvőkben. Hunor és Magor története figyelhető meg benne.

A közös takarítás, ami a tányértörés cserepeit és régebben az aprópénz összetakarítását tartalmazta, az esküvői babona szerint azt jelenti, hogy a fiatal házasok összetartoznak és minden helyzetben számíthatnak egymásra.

Az érdekessége mindennek annyi, hogy a fentiek szinte mindegyike megfigyelhető a mai esküvőkben. Azokban az esküvőkben is, ahol nem babonás a pár. Persze az esküvői babona témát ezzel nem merítettük ki, mert tényleg csak azt a huszonhatot gyűjtöttük össze ami annyira beleépült az esküvői szokások közé, hogy észre sem vesszük, mindez csak esküvői babona.

Az olvasónak még egy érdekesség feltűnhetett, hogy a blogcikk egy időrendet követ. A menyasszony elkezd öltözködni történéstől az házasságkötésen keresztül a lakodalom végéig minden „élő” esküvői babona felsorolásra került, viszont van még egy, a nászéjszakához tartozó esküvői babona.

Ez pedig arról szól, hogy a férjnek meg kell óvnia a fiatal és törékeny házasságot, mindezt úgy, hogy a küszöb alatt lakó ártó szellemeket kell becsapnia, ezért ölben viszi be a feleségét.

Szeretnéd, hogy mások is megismerkedjenek az élő esküvői babona témával? Akkor oszd meg a cikket!

Pin It on Pinterest