fbpx

Az esküvő szervezésébe, megvalósításába nagyon sok személy mozgósítása, megbízása szükséges. Azok, akik ebben vállalkozóként, vagy cégként részt vesznek, az esküvői szolgáltatók. Az esküvői szolgáltatókat összefogó Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesülete (ESZSZÉ) megalakulásáról kérdeztem Agárdi Gábort, az egyesület alelnökét.

Miért éreztétek szükségét az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesülete alapítását?

Sajnos az esküvői szakma az elmúlt években jelentős mértékben felhígult, aminek szenvedői egyszerre a párok és a szolgáltatók is. Nagyon sok panasz érkezett hozzánk mindkét irányból és úgy gondoltuk, hogy ha ez a tendencia folytatódik, annak nem lesz jó vége erre a csodás szakmára nézve.

Az ESZSZÉ tevékenységének van területi hatálya?

Az egyesület működését országosra tervezzük, de mint minden induló szervezetnek, nekünk is idő kell ahhoz, hogy a megfelelő infrastruktúrát, kapcsolati rendszert és természetesen egyesületi tag bázist felépítsük.

Mi a célja az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének?

A világbéke 🙂 Szeretnénk, ha az esküvői szolgáltató nem egy szitokszó lenne. Nem a könnyű és gyors meggazdagodás reményében lenne mindenki fotós, cm, dj, szervező, hanem a szakma szépsége miatt. Ha ezt sikerül elérnünk, azzal a leendő párok felé is egyfajta garantált minőséget tudunk biztosítani. Ez a minőség itt nem a produktum szakmai minőségét jelenti, hanem egy ár/érték arányban korrekt és megbízható szolgáltatót, legyen az prémium, vagy alsó árkategóriában dolgozó kolléga.

Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesülete

Ha jól értem esküvői szolgáltatók érdekeit képviselitek, de mégis az esküvőjüket szervező párok is profitálnak belőle. Hogy lehetséges ez?

Nem az a szolgáltató a drága, aki sok pénzt kér a munkájáért, hanem az, aki nem megfelelően végzi azt és ezzel elrontja a pár esküvőjét. Azt szeretnénk elérni, hogy csakis becsületesen, megfelelő szakértelemmel és elhivatottsággal dolgozó szolgáltatók kapjanak csak felkérést a párok felől, mivel így Ők is biztosak lehetnek abban, hogy az esküvőjük pontosan úgy fog alakulni, ahogyan azt eltervezték.

 

Mióta működik az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesülete (ESZSZÉ) és az alapító tagok mely szakmákat képviselik?

Az egyesületet 2018.06.28-án jegyezték be és az esküvő szakma több területéről is vannak az alapítók között. Fotósok, esküvő szervezők, esküvői meghívós egyaránt

Bárki, aki esküvői szolgáltatónak mondja magát, csatlakozhat az egyesülethez, vagy van valami követelménye a taggá válásnak?

A taggá válást objektív feltételekhez kötöttük. Olyan paraméterekhez, mely nem igényel szubjektív megítélést, így például egy fotóst nem a képei alapján bírálunk el, hanem egyéb, másokkal összevethető jellemzők alapján. Nagyon fontos a megfelelő jogi háttér, azaz legyen minimum 2 éve működő vállalkozása arra a szakmára, melynek színeiben csatlakozni szeretne. Ezen felül szüksége lesz 5 tag és 5 pár ajánlására is, mely ajánlásoknál szintén hasonló objekív paraméterekre vagyunk kíváncsiak, mint például a szerződésben vállaltakat maradéktalanul teljesítette-e, megfelelően volt-e felöltözve, pontosan érkezett-e, megfelelően kommunikált a megbízás teljes időtartama alatt, stb.

Minősített szolgáltatókkal is lehet találkozni az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesülete szervezetnél, ennek milyen feltételei vannak?

A minősített szolgáltatóvá válás feltételei hasonlóak az egyszerű taggá váláséval, csupán nem 2 hanem 3 éves szakmai múlt, nem 5 hanem 10 ajánlás mind pár, mind szolgáltató részről. Úgy gondoljuk, hogy aki már ennyi ideje a szakmájában dolgozik és a társszolgáltatók szívesen dolgoznak vele együtt, valamint a párok is elégedettek a munkájával, azok érdemesek arra, hogy minősített szolgáltatóvá válhassanak.

November 8-án volt a megnyitó szakmai találkozó Budapesten. Hányan vettek részt ezen?

Ha helyesek az utólagos információim, akkor közel 80-an voltunk jelen (1-2 fő sajnos elakadt a balesetek miatti dugókban)

Esküvői szolgáltatók egyesülete

Tervez az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesülete szakmai találkozókat más városokban is?

Mindenképp, de ehhez szükséges az egyesület növekedése.

A szakmai találkozón miben fejlődhet az egyesület tagja?

Ha csupán azt az előnyt nézzük, hogy az év többi napján aligha találkozik ennyi esküvői szolgáltatóval, főleg nem azonos szakmabelivel, akkor már megérte eljönni. Ezen felül az egyesületi forma lényege, hogy a vezetőség nem mindenható, a tagság igényei, ajánlásai alapján jelöljük ki azt az utat, amit be fogunk járni. Ezen felül a tagok részére kedvezményes és ingyenes továbbképzéseket is biztosítunk, ami szerintem alapvető fontosságú ahhoz, ha valaki ma ebben a napról napra változó piacon érvényesülni szeretne.

A riportot Nagy G. Csaba esküvőszakmai szakértő készítette. Minden jog fenntartva.

Pin It on Pinterest