fbpx

Esküvői zenekar vagy esküvői DJ legyen az esküvőben? Ez egy olyan kérdés, ami sok párt megmozgat és akár éles viták is kialakulhatnak a menyasszony és a vőlegény között, vagy akár a családtagok között is.

A kérdés, hogy esküvői zenekar vagy esküvői Dj legyen a zeneszolgáltató az esküvőben, nem mindig létezett

Hogyhogy nem létezett?

A válasz pofonegyszerű!

A lemezlovas, vagyis a disk jockey az 1950-es évek körül jelent meg. Tehát ez előtti időszakban nem lehetett feltenni a kérdést, hogy zenekar, vagy diszkós legyen az esküvőben. Mert nagyon bután néztek volna az emberre, hogy mit is akar kérdezni.

Ez a dátum még nem jelentette azt, hogy a lemezlovas szakma máris képviseltette magát az esküvőkben, mert ehhez várni kellet nagyjából 50 évet. Az esküvői zenekar zeneszolgáltatása egyeduralkodó volt az esküvőkben és a 2000-es évek környékén léptek a diszkósok az esküvői ipar világába.

Tehát a kérdés, hogy esküvői zenekar, vagy esküvői diszkós legyen az esküvőben, nagyjából 20-25 éve értelmes kérdés.

Ha nem akarsz tovább olvasni, nézd meg a videót erről a témáról ide kattintva

Mi lehet a jó válasz az esküvői zenekar, vagy esküvői DJ legyen – kérdésre

Biztosan állítom, hogy esküvőszakértő szemmel nézve a kérdésre, nem adhatok jó választ és nem tehetem le a voksom az esküvői világ zeneszolgáltatói közül egyikre sem. Abban viszont segítséget tudok adni, hogy milyen mérlegelési szempontokat érdemes figyelembe venni.

Az első és talán legfontosabb szempont az, hogy milyen zenei stílust szeretnétek a saját esküvőtökben, lagzitokban hallani

Az esküvői zenekarok általában élőzenét játszanak. Azért általában, mert ma már léteznek olyan zenekarok, akik esküvői DJ szolgáltatást is nyújtanak. A tradicionális esküvői zenekarok repertoárja széles, sok mulatós zenét ismernek és emellé még a népszerűbb slágereket is el tudják játszani. Az esküvői DJ ezzel szemben még szélesebb kínálattal rendelkezik ezért változatosabb zenékkel tud szolgálni.

esküvői zenekar vagy esküvői dj

esküvő dj és esküvői zene

Fontos mérlegelési szempont lehet az ár kérdése, ezért most ezt nézzük meg

Az élő zenét játszó esküvői zenekarok általában drágábbak, mivel a zenészek száma befolyásolja a díj kalkulációját. Az esküvői DJ-k általában olcsóbbak, mert egy emberre épül a technika. Fontos itt is hangsúlyozni, hogy ’általában’ mert lehet drágább esküvői diszkóst találni, egy háromtagú esküvői zenekarnál.

Mérlegelési szempont lehet az esküvőre hivatalos vendégek száma

Egy kisebb létszámú esküvőnél könnyű felmérni a vendégek zenei igényét és ehhez könnyűszerrel meg lehet találni a megfelelő esküvői zenekart, vagy akár az egy szintetizátorral érkező zenészt. Nagyobb esküvőnél a zenei ízlés és az igény is szélesebb, ezért jó választás lehet az esküvői DJ, mert a változatos zenei repertoár könnyebben tartja fenn a nagyobb létszámú vendégség érdeklődését.

Szintén létszámfüggő mérlegelési szempont, hogy az esküvői zenekar hangereje nagyobb. Több esküvői helyszínen jártam, az elmúlt pár évben, ahol a csendrendelet miatt a település önkormányzata a helyszínre hangmérő műszert telepített.

Amit ki akarok hozni ebből, hogy suttogva nem lehet énekelni…

Az esküvői DJ vagy esküvői zenekar kérdésnél az esküvő, a lakodalom helyszíne is meghatározó, döntő szempont lehet

Elképzelhető, hogy a zenekar nem tud beállni, mert nincs elég hely a számukra. Esetleg ezt ellensúlyozandó másik helyiségbe teszik őket, külön a vendégektől, ez megoldás, de nem igazán jó megoldás. Amennyiben nagyobb helyszínen lesz az esküvő, akkor egy esküvői zenekar jobban passzolhat a helyszínhez, és a zenekar élőzenéje hangulatosabbá varázsolhatja a lakodalmat, mint az esküvői DJ által lejátszott zenék.

Az esküvői Dj nem fogja tudni a hátán cipelni a keverőjét és a hangfalait és még plusz egy áramfejlesztő generátort, ha menetkísérés a feladat. Ugyanakkor egy esküvői zenekar akusztikus hangszerekkel ezt a feladatot is el tudja végezni.

Mérlegelési szempont lehet az időtartam

Az esküvő és a lakodalom hossza az esküvői zenekart fizikálisan igénybe veszi, ezért pihenőidők közbeiktatása szükséges. Az esküvői Dj esetében a fáradtság nem hat ki a zene lejátszására, tehát a minőség állandó. Megjegyzem nem árt, ha a DJ is szünetel és csönd van, vagy sokkal halkabban szól a zene, mert a vendégek fülét is pihentetni kell olykor-olykor.

A következő mérlegelési szempont a zenekar vagy diszkós kérdésnél, a közreműködés

Az esküvői zeneszolgáltatónak szükséges együttműködni a vőféllyel, vagy ceremóniamesterrel, szertartásvezetővel, vagy anyakönyvvezetővel, stb. ugyanis a lagziban ők egy csapatként kell, hogy működjenek, mert az esemény menetének, a zenének és az egyéb programoknak harmonikusan illeszkedniük kell egymáshoz. A közreműködést a tapasztalatom szerint a legkönnyebb kipipálni, mert elfogadott, hogy a zeneszolgáltató együttműködik a vőféllyel, vagy CM-mel.

Egyéb eszközök biztosítása

Esküvői Dj-k és esküvői zenekarok is, mint zeneszolgáltatók rendelkeznek hangosító, keverő berendezéssel, ezért ceremónia hangosítást is tudnak biztosítani. Hangulatvilágítás kérdésében azt szükséges mérlegelni, hogy mit ért ez alatt a szolgáltató. Ugyanis fénytechnika a hétezer forintos piros-zöld lézer is meg a többszázezres falfestő fénytechnika is…

Az esküvői zenekar vagy esküvői DJ kiválasztása tehát több tényezőtől függ. A mérlegelést az esküvőt szervező párnak kell megoldani. Remélem sikerült felsorakoztatnom a szempontokat, ha esetleg kihagytam valamit írd meg kommentben. Kövess és lájkolj, sőt, azt kérem oszd meg ezt a bejegyzést azzal, akiről tudod, hogy esküvő előtt áll.

Szeretnéd jól szervezni a saját esküvőd, majd az esküvőd végén a vendégeid dícsérő szavait akarod hallani, hogy milyen remek esküvőben voltak. Szeretnéd, hogy páran megpukkadjanak az irígységtől, hogy milyen fenomenális lett az esküvőd? Akkor neked a ProMiGo kell. Mi a ProMiGo? Nézd meg ide kattintva.  

Minden jog fenntartva! A bejegyzést publikálta: Nagy G. Csaba esküvőszakértő

Pin It on Pinterest