fbpx

Az esküvői zenekar választásánál gyakran felmerül a kérdés, hogy az ajánlati ár az sok, vagy kevés, vagy elfogadható? Hogy tudod eldönteni, hogy ki lesz a megfelelő esküvői zenekar a számodra? Gyakran előfordul, hogy a menyasszony felháborodásának ad hangot, hogy milyen sokat kér az esküvői zenekar, és ezt megosztja különböző fórumokon. Aztán szembesítik vele, hogy az az összeg amitől felháborodott, az bizony gyanúsan alacsony. Ez még beégés is…

Egy történet a legjobban fizetett zenekarról, akiknek a tagjai szinte éheztek

Engedd meg, hogy egy történetet meséljek el arról a zenekarról, aki Magyarország legjobban fizetett zenekara volt, de a zenészek alig-alig kerestek pár ezer forintot.

A történet kapcsolódik egyik ismerősömhöz, akit amikor megismertem, biztonsági őrként dolgozott, mert kellett neki a pénz, hiába volt a legjobban fizetett zenekar tagja, mégis előfordult, hogy munkájáért csak egy ebédet kapott.

Nem azért mert kihasználták és más rakta el a pénzt, mert minden zenekari tag nagyon keveset keresett. A zenész ismerősöm, akiről beszélek konzervatóriumot végzett, és nagyon jó zenész, de a zenész társai is hasonlóan képzettek. A zenekar fellépti díja meghaladta az egymillió forintot.

Hogy lehet mindez?

Úgy, hogy a fellépésért járó díj egy részét elvitte a logisztika. A hangszerek szállítása, az emberek szállítása (ez minimum 3 busz), olykor szállása. A fellépti díj pedig pár ezer forint maradt fejenként.

Igen, a száztagú cigányzenekarban játszott az ismerősöm. Gondolj bele, egymillióért elmennek játszani és ha nem számolok semmit, csak azt, hogy fejenként mennyi jut, akkor az csupán 10 ezer forint.

Esküvőszervezéskor nem árt ha tudod, hogy az esküvői zenekarok árai nehezen összehasonlíthatók!

Nézd meg X zenekart, akinek 150 ezer a díjazása. Hasonlítsd össze Y zenekarral, akinek 375 ezer a díjazása.

Melyik a drágább zenekar?
Igen úgy tűnik, hogy az Y.

Na, de nézzük tovább…esküvői zenekar

X zenekar 2 fő, Y zenekar 5 fős. Melyik keres jobban? Melyik zenekar zenésze motiváltabb? Osztd el az összeget! Ugyanannyi. Akkor mindenki ugyanolyan motivált… gondolhatnánk.

Azonban ez nem így van!

Ugyanis az esküvő helyszínére is el kell jutni a zenészeknek, a hangszereknek, a hangosításnak, a fénytechnikának, … stb.

Y zenekar egy autóval nem tudja megoldani. Mikrobusz, vagy két autó a megoldás. Máris macerásabb és költségesebb. Látod milyen nehéz összehasonlítani, hogy ki az olcsóbb, ki a drágább! Pedig csak a „probléma felszínét kapirgáltam” meg… A képzettségről, a zenei művészetről még nem is ejtettem szót!

Mi alapján lehet eldönteni, hogy az esküvői zenekar díjazása megfelelő?

Egy nagy bölcsességet fogok megosztani veled. Ha az esküvői zenekarra szánt összegnél többet kér a zenekar, akkor az a zenekar drága. Neked. Ha annyi, vagy kevesebb, akkor megfelelő. Neked.

Az ár ugyanis szubjektív. A legnagyobb hiba amikor úgy kérsz ajánlatot esküvői zenekar keresésekor, hogy baráti áron, vagy megfizethető áron keresek esküvői zenekart.

Miért? Mert a baráti ár nem megfogható. Túl sok benne a szubjektív dolog.

Ha veszel egy ruhát harmincezerért, az lehet valakinek már a megfizethetetlen kategória és van akinek már gyanúsan baráti és neki ez gagyit jelent. Nem beszélve arról, hogy ez a megítélés még nem is attól függ, hogy kinek mennyi pénze van.

Vagyis a baráti ár és a megfizethető az neked az, de azt más nem tudja, hogy mennyit jelent ez forintban kifejezve.

Vagyis a döntés a tiéd! Azt döntsd el, hogy NEKED megfelelő-e a zenekar és a díjazása.

Mit tehetsz, hogy jó döntést hozz esküvői zenekar kiválasztásakor?
  • Kérj ajánlatokat;
  • Kérj ajánlásokat; Vigyázz! Ne attól akinek nincs tapasztalata ezen a téren, mert tanácsot adni a legkönnyebb dolog, mert semmi felelősség nincs benne, pláne közösségi oldalon nincs.
  • A zenekartól kérj referenciákat;
  • Keresd meg a referenciának megadott személyt, vagy céget.
  • Menj el és nézd meg a zenekart egy buliban, lagziban…

Amikor ezeket a pontokat végigjárod, ki fog alakulni egy kép, hogy melyik zenekar legyen. Válaszd, hát ki az esküvői zenekarod és szerződj velük.

Be is fejezhetném ezt a blogcikket, de tudom, hogy vannak akik itt nem fognak megállni. Ők vannak kevesebben, és ezért még folytatnom kell…

Ha nem alakult ki az „ez kell nekem érzés”, mert szinte mindegyik esküvői zenekar jó lenne számodra. Az ár is megfelelő, a zenészek is szimpatikusak, és azt érzed mindegyik zenélhetne az esküvődön, akkor csináld a középsúlyozást.

Hangsúlyozom, abban az esetben, ha megfelelő az ár és a szimpátia is megvan! Ha nincs, akkor újra keresned kell, és jöhet ismét az 5 pont!

A középsúlyozást nagyon régóta használom olyan megrendelések esetén, amikor nem tudom eldönteni, hogy mi a legjobb nekem, vagy a vállalkozásnak, mert ahhoz amit vásárolni szeretnék, nem értek.

Ne keress ilyen szót, mert nem találsz. Ezt a középsúlyozást én találtam kiJ Ezért megosztom veled, hogy mit is jelent:

A beérkezett ajánlatok közül a legolcsóbbat és a legdrágábbat kidobom. Ez után átnézem a megmaradt „versenyzőket”, ha ilyenkor sem alakul ki az „ez lesz az” érzés, akkor a megmaradt pályázatok alsó harmadából választok.

Eddig mindig működött és elégedett voltam az így kiválasztott termékekkel, szolgáltatásokkal.

Amennyiben döntésképtelen vagy, használd te is a középsúlyozást, mert akkor megnyugszik benned a kisördög. Mégsem a legolcsóbb, mégsem a legdrágább, és ár-érték arányban is jó lesz a döntésed. Neked. 🙂

Pin It on Pinterest