fbpx

Erőteljes kutatómunkába kezdtem. Arra a kérdésre kerestem a választ, hogyan szervezzünk esküvőt? Ha te is arra a kérdésre keresed a választ, hogyan szervezzünk esküvőt, akkor ez az írás kötelező a számodra. Felhívom a figyelmed, hogy sokkoló lesz, amit találtam.

Sokkoló és lesújtó a mai magyar valóság ha valaki azt akarja megtudni, hogyan szervezzünk esküvőt 

A keresőbe beírtam, hogyan szervezzünk esküvőt és elolvastam számtalan írást és megnéztem sok-sok videót ezzel a témával kapcsolatban.

Esküvőszakértőként szembesülve a tényekkel elkaptak az indulatok, mert ennyire sekélyes, semmitmondó, mindenféle szakmaiságot mellőző írásokat, és videókat nehéz volt megemészteni.

Videót is csináltam a felindultságomról és talán a legindulatosabb videó a TikTokra került, de a hogyan szervezzünk esküvőt témával kapcsolatban a Youtube-ra és a Facebookra is tettem fel pár perces összefoglalót.

 

Kezdjük a hogyan szervezzünk esküvőt írásokkal

A legnagyobb számban esküvői szolgáltatók oldalain találtam magam, de volt egy-két blogoldal, ami inkább az író (blogger) saját esküvőjének a beszámolója. Most az élménybeszámolókkal nem foglalkozom.

A hogyan szervezzünk esküvőt keresésnél javarészt esküvőszervezők és ceremóniamesterek oldalait dobta ki a kereső.

Amin nagyon kiakadtam, az egyszerűen sértő a menyasszonyokra nézve, hülyének nézik az esküvőjüket szervező hölgyeket.

Az olyan kijelentések, hogy „az első lépés, hogy találj valakit, aki feleségül akar venni”, vagy „ne állj neki az esküvőd szervezésének addig, amíg singli vagy” ledegradálja a nőket. Mert ki az, aki esküvőt akar szervezni, úgy, hogy egyedül él? Senki. Akkor ez egy nagyon semmitmondó tanács, azon túl, hogy a sorok között lehülyézi a nőket.

Szintén semmitmondó tanács, „nem is gondolnád, hogy mennyi apró dolog van, ami nagyon fontos”, de sehol nem találtam meg, hogy melyek ezek a fontos apró dolgok. Vajon mik lehetnek ezek, mire gondolnak az írások szerzői?

Ugyanis, ha fontos, akkor az esküvő sikerét is befolyásolja és ha ez így van, akkor illene felsorolni, vagy felhívni a menyasszonyok figyelmét.

Esküvői iparban járatos emberként tudom, hogy ez miért nem történik meg. Azért, mert az esküvői szolgáltatónak nem célja az, hogy megtanítsa azt a menyasszonyt, aki a saját esküvőjét szervezi, hogyan szervezze jól az esküvőjét.

Az esküvői szolgáltatónak az a célja, hogy NE tanulja meg a menyasszony, mert ha nem tudja, akkor fel fogja keresni a szolgáltatót, hogy segítsen neki és amikor ez megtörténik a segítségért cserébe fizetséget vár. Az esküvői szolgáltató abból él, hogy pénzt kap a menyasszonyoktól, mert elvégez bizonyos feladatokat.

Vagyis ezek az írások felületesek és nem adnak választ arra az ígéretre, hogyan szervezzünk esküvőt

Szakmai szemmel ez nem más, mint katyvasz arról, hogyan szervezzünk esküvőt. Marketinges szemüvegen keresztül ezek az írások a csali kategóriába tartoznak.

A leghitványabb próbálkozások, a hogyan szervezzünk esküvőt témakörben, hogy pontokba szedi és 6, 8, max. 10 pontban „tanítja” a nagy semmit.

Ami abból áll, hogy csinálj költségvetést, meg legyen fotósod, válassz vőfélyt, vagy ceremóniamestert, gondold át, hogy milyen esküvőt akarsz.

Mi a bajom ezzel?

hogyan szervezzünk esküvőt

az esküvőszakértő kiborult a sok blődség miatt

Az, hogy konkrétum sehol. Szempontrendszer a mérlegeléshez sehol. Sekélyes és felszínes. Az egész neten gyakorlatilag egy múlt századi, elavult, az 1990-es években használt metodológia köszön vissza.

A legmegdöbbentőbb ezekben az írásokban, hogy mivel nem is akarja megtanítani senkinek sem, hogy hogyan szervezzünk esküvőt, elsikálja a teljes felelősséget azzal a tanáccsal, hogy

„ha nem úgy sikerül az esküvőd, ahogy megálmodtad, akkor ne bánkódj, mert nem tudsz rajta változtatni”.

Ez pedig azt jelenti, és most Hofi Gézát idézem:

„Ha elszabtuk, hát elszabtuk, utólag már szabhatjuk”

Vagyis ezekbe az írásokba bele van kódolva, hogy úgysem fogod jól szervezni a saját esküvőd.

Na most egy kérdés, ha elköltök az esküvőmre közel 3.000.000,- Ft-ot, ami kib@szott sok pénz, akkor normális az az elvárásom, hogy olyan legyen, mint amilyennek megálmodtam? Normális az elvárásom, hogy olyan legyen amilyet szeretnék?

Szerintem igen.

 

Akkor most a hogyan szervezzünk esküvőt videókról

Egyszerűen nem tudok napirendre térni a hogyan szervezzünk esküvőt videós gyűjtések fölött, már több napja felmegy bennem a pumpa és idegállapotba kerülök, ha erre gondolok.

A kislány, akinek esküvője volt, vagy a celebcsaj, aki valahogy összebénázta az esküvőjét osztja az észt.

Nem tudok napirendre térni afölött, hogy ezek a videók úgy készültek, hogy konkrétan 1, azaz egy esküvőt, a sajátját megcsinálta valahogy.

Mi alapján csinálta? Egyik videóban sem hangzott el az, hogy beiratkoztam esküvőszervező tanfolyamra. Semelyik hölgyecske sem mondta, hogy beleástam magam a szervezési ismeretekbe az esküvőm szervezése előtt.

Mi volt előbb, az írás, vagy a videó. Az írás. Vagyis mit használt a celebkiscsaj? Rákeresett a hogyan szervezzünk esküvőt szókapcsolatra.

Tehát segítségnek a hogyan szervezzünk esküvőt írások részben leírt szörnyűséggel szervezte a saját esküvőjét.

Amikor megvolt, felvette a hogyan szervezzünk esküvőt videót és publikálta. Majd az egy bolond százat csinál elv alapján jöttek az újabb lányok és az újabb sekélyes, (esküvő)szervezési-szakmai szempontokat messziről kerülő videók.

Döbbenet, hogy van olyan videó ebben a témában, ami 9 perc. Ebből 1 perc intró, köszönés, bemutatkozás és 1 perc elköszönés, vagyis nettó 7 percben mondja el az esküvőszervezés csínját-bínját a kiscsaj.

A legförtelmesebb az alig 4 perces, bulvármédia által közölt 8+1 esküvőszervezési tipp, ami annyira sekélyes és szenzációhajhász, hogy inkább nem is foglalkozom vele, mert még egy morzsányit sem ad át abból a tudásból, hogyan szervezzünk esküvőt.

7 perc arról, hogyan szervezzünk esküvőt

Csak megemlítem, hogy erre a témára a 25 éves esküvői ismeretemmel létrehoztam a háromlépéses esküvőszervezési módszert. 3 fejezetben közel 50 lecke van. A videós leckék hossza 15 és 45 perc közötti.

Érted a felháborodásom? 7 percben elmondja, egy esküvővel a háta mögött a frankót. Ha te ezek alapján kezded szervezni az esküvőd, akkor meg is érdemled a végeredményt.

 

Amin nagyon nem tudok napirendre térni a hogyan szervezzünk esküvőt videóknál

Majdnem mindegyik videóban visszatérő megfogalmazás:

„az esküvőd napján fog kiderülni, hogy mit nem szerveztél meg, de ekkor már ne bánkódj rajta”

„annyi mindent kell megszervezni, hogy nem tudsz mindenre odafigyelni, ezért az esküvődön fog kiderülni, hogy mire kellett volna még gondolni, de ekkor már engedd el”

„az esküvőnkön derült ki, hogy mi mindenre nem gondoltunk, de nem foglalkoztunk vele és minden jól sikerült”

Hahó!!!

Ez beismerés és bizonyíték, arra, hogy elbénázta a menyasszony a szervezést. Vagyis nem olyan esküvő lett, mint amit akart, de elhárítja magától a felelősséget és azzal nyugtatja magát, hogy azért jó lett.

Majd mindezek után nekiáll és osztja az észt és szajkózza, amit a blogírásokból megtanult, ha nem úgy sikerül az esküvőd, ahogy megálmodtad, akkor ne bánkódj, mert már nem tudsz rajta változtatni.

Valóban, ha elszabtad akkor már vágj hozzá jó képet, mást már úgysem tehetsz.

Előtte felkészülhettél volna, de nem tetted, most akkor nyugtasd magad azzal, hogy azért nem lett olyan rossz.

Csak kérdeznék valamit:

Tegyük fel, autót akarsz venni. Pont annyi pénzt költesz használt autóra, mint az esküvődre.

Az autó díler mutat egy 3.000.000,- Ft-os autót. Szép, tetszik a színe. Működik, alig van benne kilométer, szóval teljesen olyan, mint amit elképzeltél, csak egy pici baj van vele. Nincs benne kormány.

Megveszed?

Miért nem? Hiszen tudsz vele menni egyenesen előre, meg hátra is.

Nem fogod megvenni, mert így nem olyan amilyet akartál, ez nem tökéletes a számodra.

Az esküvődre elköltesz szintén 3.000.000,- Ft-ot. Ez annyi pénz, amennyiért szintén lehet az az elvárásod, hogy olyan legyen, mint amilyet akarsz, igaz?

 

Mégis akkor hogyan szervezzünk esküvőt?

Erre a kérdésre két válaszom van.

  1. fogadj egy leinformálható, profi esküvőszervezőt 3-500.ezer forintért és szerződésbe foglalod mi az elvárásod, hogy milyen esküvőt akarsz,
  2. saját magad szervezed az esküvődet, úgy, hogy megtanulod, hogyan szervezd jól a saját esküvőd.

 

Erre most Magyarországon az első és egyetlen helyen van lehetőséged. Itt a ProMiGo felületen.

Gyere találkozzunk, nekem majdnem 1.000 esküvő tapasztalatom van. A tanítások készen vannak, csak rád várnak, hogy jól szervezhesd a saját esküvőd.

Amennyiben nem ezeket választod akkor az esküvőd végén te is majd azzal nyugtatod magad, hogy nem gondolhattam mindenre, de azért jó volt.

 

A kutatást végezte és a cikket írta:
Nagy G. Csaba esküvőszakértő
minden jog fenntartva 

Pin It on Pinterest