fbpx

Ausztriában megtörtént az, amit ez év január elsejétől törvény is megenged náluk, az azonos neműek házassága. Cikkünkben azt fejtegetjük, hogy a házasság szó mennyire használható az azonos neműek házasság kötésére. 

A sógorok történelmében ez az első olyan eset, amikor két azonos nemű ember kötött házasságot. Az eseményhez a bécsi polgármesteri hivatal gratulált és jókívánságokat intézett a két hölgyhöz. Ugyanis két nő házasodott össze egymással, 2018. október 12-én.

A hírt nem mi kreáltuk ennek bizonyítékául itt a forrás

Kíváncsi vagyok, hogy a Magyar jogrendbe mikor kerül bele… Ami biztos, hogy előbb utóbb arról tájékoztathatunk benneteket, hogy két egynemű ember itthon is házasságot kötött egymással. A szomszédban már megtörtént az esemény és úgy gondoljuk hazánkban is közeleg az a nap, amikor két nő, vagy két férfi házasodik össze..

Szép a szerelem és nem vitatom, hogy két nő, de két férfi is egymásba szerethet. Az is elfogadható, hogy egymással éljenek olyan jogi viszonyok között, ami a házasságra jellemző. Ugyanakkor ha józan ésszel belegondolunk két nő, vagy a két férfi együttélését lehet-e házasságnak nevezni? Gondoljunk a házasság szóban rejlő jelentésre! Nem kellene erre valami más szót kitalálni?

Miért?

Mert ha azt mondom alma, akkor megjelenik egy kép mindenki gondolatában, ha azt mondom körte, mindenki tudja, milyen gyümölcsről van szó.

Ha azt mondom házasság, mindenki tudja, hogy egy nő és egy férfi kapcsolatáról van szó, akiket majd férjnek és feleségnek fognak nevezni és ez így van több száz éve (1400-tól biztosan).

Abban a pillanatban, hogy az egynemű emberek a társadalom és a jog által elismert életközösségben történő együttélését házasságnak nevezzük, ezt a több száz éves jelentéstartalmat zavarjuk össze.

Ez olyan, mintha minden gyümölcsre azt mondanánk alma, ami ugye nem igaz.

A házasságnak funkciója, célja is van, a gazdasági stabilitás, az utódnemzés és a gyerekek felnevelése és ezek a célok a házasság szó fogalmában benne vannak.

Az egyneműek házasságában viszont az utódnemzés kizárt, így nem hordozhatja magával azt a jelentéstartalmat, amit a házasság szó magába foglal.

Miért nem találtak ki erre már egy szót?

Neked mi a meglátásod ezzel kapcsolatban?

Pin It on Pinterest