fbpx

Évek óta sulykolják a menyasszonyokba és vőlegényekbe a legnagyobb butaságot, amit az esküvőddel kapcsolatban elhitetnek veled. Ez a badarság pedig így szól: A ti esküvőtökön az lesz, amit ti szeretnétek.

Hovatovább annyira szélsőségessé vált már ez a nézet, hogy egyes menyasszonyoknál kibújik a menyaszörny és éles vitába száll a vendégeivel, vagy kitiltja őket a lakodalmáról. Jó lenne nem túlragozni a szerepeket és az elképzeléseket! Erről szól az alábbi két mese.

Egyszer volt, hol nem volt…

Volt egy menyasszony, Kati. Eltervezte, hogy amikor esküvője lesz, csupa igényes zene fog szólni a lakodalmán, mert az ő esküvője lesz és az lesz, amit ő akar. A vendégek meg jó lenne, ha megtanulnák milyen az igényes zene.

Az olyan igénytelen zene, mint a gangnam style, vagy a nézését meg a járását, de a despacito sem szólhat. Ennek érdekében el is készítette az 5 oldalt is meghaladó tiltólistás zenéjét és elkészítette, a 11 oldalas igényes zene listát, amit a DJ-nek át is adott. Sőt megfenyegette a zeneszolgáltatót, ha a tiltólistásról játszik akár egyetlen számot, akkor nem fogja kifizetni őt.

Annyira beleélte magát a helyzetbe, hogy az ő esküvőjén az lesz, amit ő akar, hogy volt olyan vendég, akire rászólt, hogy erre a zenére nem így kell táncolni, nem ugrálhatsz rá! Az igénytelen dolog. Ezzel leállította a vendégét, aki csak jól szerette volna érezni magát.

Mindeközben a DJ-hez özönlöttek a kérések, légyszi a labambát, a nézését járását, noroxát, Ochomachotól, Kowalskytól játsszál… A diszkós nyelt egy nagyot, és amikor a menyasszony átöltözésen volt, elkezdte játszani az egyik igénytelennek titulált zenét.

Igen ám, de a menyasszony meghallotta, mert a közelben levő szobában öltözködött. Ekkor kirohant és mit sem törődve azzal, hogy a ruházata hiányos volt és azzal sem, hogy majdnem minden vendég tombolt a zenére, leállította.  Mondván, az esküvőmön nem lesz igénytelenség, mindenki megtanulhatná már, hogy mi az igényes zene!

Az esküvőddel kapcsolatban egy halvány gondolatnak fel kellene merülni a fenti mese tanulságaként. A vendégeket azért hívom, hogy jól érezzék magukat…

menyaszorny

menyaszorny

A második esküvői mese

Ez a mese arról szól, hogy a menyasszony és a vőlegény is felültek arra a lóra, amit alájuk adtak a tisztelt esküvői szakmában badarságokat beszélők. Az esküvőddel kapcsolatban minden úgy lesz, ahogy akarod, mert rólatok szól. Senkinek semmi köze hozzá, hogy mi lesz, vagy nem lesz, mert a tiétek.

Az igaz történet egy vendégtől származik:

Vegán volt a vacsora, ami azt jelenti, hogy semmi állati eredetűt nem tartalmazott (semmi tojás, tej, hús, méz…). A kávéhoz nem lehetett tejszínt, vagy tejet rendelni. A többség nagyon küzdött, hogy jó képet vágjon a dologhoz, a társaság nagy része éhesen állt föl az asztaltól. Az igazán kínos az volt, hogy a vendégek este 10-kor olyan éhesek voltak, hogy pizzát rendeltek, kb. a társaság fele. Ezen az ifjú pár megsértődött, mondván ez nem vegán, így a pizzások az utcán kellett megegyék a rendelt ételt.

Kezded kapisgálni??

Ha nem, segítek! Esküvődet szervezed és meghívsz embereket, ők a vendégek. Ha az otthonodba hívsz vendégeket, igyekszel a kedvükben járni, igaz? Ismerős az a szó, hogy vendégszeretet? Vagy vendéglátás?

Ha az esküvődet szervezed gondolnod kell arra, hogy vannak húsevők, vannak vegetáriánusok, vannak mulatós, rock, alternatív, vagy tánczenét kedvelők. Vannak, akik nem tudnak sokat gyalogolni…stb. sorolhatnám. Nagyon sok dologra kell gondolni az esküvőd szervezése során. Ha kell segítség az esküvőd szervezéshez, itt van.

Az esküvőd időtartama, de inkább csak a lakodalom nettó időtartamát nézzük, 4-6 óra. A meghívott vendégedet ennyi idő alatt nem fogod átszoktatni az igényességre. Egyet érthetünk?

Tiltólistás zene is lehet, de az csak pár szám, maximum 5 legyen. Azért mert rossz érzést kelt benned, vagy valakiben, mert valami tragédiához kapcsolódik. Hidd el, a profi zeneszolgáltatód tudni fogja, mi kell a társaságnak. Ne kösd gúzsba mindenféle tiltásokkal, mert már a szervezési szakaszban tönkrevágod a jó buli kialakulásának a lehetőségét.

Ha valaki vegán, vagy éppen a paleolit táplálkozás híve, ne kényszerítse rá másokra a táplálkozási szokásait. Sok mindenre figyelni szükséges az esküvőd szervezése során. A sok dolog között ott van az is, hogy jóllakasd a vendégeid.

Vagyis, igen rólatok szól, mert a ti napotok, de ne essünk át a ló másik oldalára, mert a rólatok szól, nem azt jelenti, hogy nem kell jó vendéglátónak lennetek. Akkor, amikor meghívsz valakit az esküvődre, te leszel az ünnepelt, de a vendéglátó is! Nem lehet mindenre azt mondani, hogy az én esküvőm és az lesz, amit én akarok.

Ha pedig melléfogtál, akkor nem megsértődni kell, hanem fel kell ismeri, hogy nem sikerült jó vendéglátónak lenni. Amit orvosolni lehet, azt pedig meg kell tenni.

Remélem sikerült megvilágítanom az esküvőddel kapcsolatban és elejét venni annak a szinte már trendnek, hogy ne törődjetek semmivel, a ti esküvőtök…, mert igenis törődnötök kell!

Az arany középút megtalálása bizony nehéz feladat!

Ebben viszont segíthetünk, ha gondolod.

 

A cikk szerzői jogvédelem alatt áll!
A cikket írta: Nagy G. Csaba 
esküvőszakmai szakértő

Pin It on Pinterest