fbpx

Az esküvők világa tele van hiedelmekkel, szokásokkal, viszont a Szilveszter és az Újév viszi a fődíjat, ha a babonaságokat vizsgáljuk. Ebben a cikkben végigvesszük honnét indul ez az ünnep, majd megtudjuk miért kell éjfélkor mézes csókot adni a szerelmednek és ez miért kapcsolódik mindez az esküvők világához.

Egy kis történelem

A Szilveszteri ünnep I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetőjének és aki 335-ben december 31-én hunyt el. Ez a nap 1691-ben XII. Ince pápa döntése után vált ünnepnappá.

Egy kis babona

A babonások szerint a lencse, a bab vagy bármilyen más apró szemes étel fogyasztása szerencsét hoz.

Egy kis hiedelem

A hiedelem szerint szerencsés lesz az az ember, aki újév napján malacot eszik. A malac előre túrja a földet, vagyis ,,kitúrja a szerencsét“, sőt kunkori farkát megfogva meg is ragadhatjuk a szerencsét.

A hiedelem szerint, csirke vagy tyúk fogyasztása tilos, mert elkaparja a szerencsénket. A hal megosztó, mert a folyó menti vidékeken szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont azt tartják hogy a hallal elúszik a szerencséjük is.

Egy kis szokás

Nézzük, a szokás szerint, mit nem szabad ezen az ünnepen:

  • szemetet kivinni a házból, mert aki ezt megteszi, kiönti a szerencséjét is,
  • mosni és teregetni, mert az valakinek a halálát hozza,
  • orvoshoz menni vagy orvost hívni, mert akkor betegséggel töltjük a következő évet,
  • bármit kölcsönkérni vagy kölcsönadni,
  • ne veszekedjünk, mert különben az egész évet veszekedéssel fogjuk tölteni.

    Szilveszter napján éjfélkor csókolózni

Egy kis esküvő

Ééés, itt van az esküvő a házasság is! A szerelmeseknél, házasulandóknál legyen méz a háznál, ugyanis ha a szerelmesek megkenik ajkukat mézzel, és éjfélkor úgy váltanak csókot, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük, házasságuk.

Vagyis mézes csókra fel!

Pin It on Pinterest