fbpx

Ha menyasszony vagy és a saját esküvődet szervezed fontos tudnod ezeket a tényeket, de mielőtt belemegyünk azt kell tudnod, hogy mennyi idő telik el mire valaki egy terület szakértője lesz.

A lényeg az aktív idő

Természetesen olyan időről beszélünk, ami aktívan telik. Tehát, ha például valaki cukrásznak tanult, de soha nem dolgozott cukrászként azért, mert eltelik 10-15-20 év nem válik automatikusan a cukrász szakma szakértőjévé.

Könnyű belátni, hogy attól lesz valaki szakértő, ha az adott területen aktívan tölti az idejét.

Ennek az aktív időnek a legfőbb összetevői a feladatok elvégzéséből, önképzésből, kutatásból, oktatásból tevődik össze. (Természetesen van több összetevő, de most csak a legfontosabbakat hoztam példának.)

Oké, ha megvannak ezek az összetevők, mennyi időre van szükség ahhoz, hogy valaki egy terület szakértőjévé váljon?

A Floridai egyetem professzora, Anders Ericsson által végzett kutatás szerint, ahhoz, hogy valaki egy terület szakértőjévé váljon minimum 10.000 óra szükséges. Speciális esetekben ez a szám akár 30.000 óra is lehet. Gondolj például az orvosi szakmára…. ahol 30.000 óráról beszélünk.

A 10.000 aktív óra, ha napi 8 órás munkaidőre vetítem minimum 5-6 tevékeny év alatt van meg.  

Most, hogy ezt tudod, akkor nézzük meg azt a tényt, amit fontos tudnod, ha a saját esküvődet szervezed…

Akkor a tény!

Az esküvői iparra vetítve, ahhoz, hogy valaki szakértő legyen 833 esküvő tapasztalata szükséges és természetesen emellett kutatás, önképzés…stb. tevékenységet is végezni kell.

Ehhez szükséges idő 16 év.

Nézzük, hogy is jöttek ki ezek a számok!

Egy esküvő a legelejétől a legvégéig 10-12 órás rendezvény, én 12-vel számolok.

Ericsson által végzett kutatás szerinti 10.000 órát elosztjuk 12-vel. Azért 12 órával számolok, hogy jobban közelítsünk a valósághoz. A számítás eredménye: 833.

A számokhoz még annyit, hogy ha hetente 1 esküvőben vesz részt a szolgáltató és januártól decemberig minden hétvégéje foglalt, akkor jön ki a 16 év.

 

16 év! Nem számoltál el valamit?

Egy évben 52, 53 hétvége (szombat) van, ez a szökőév és nem szökőév változásából adódik.

833 osztva 52 szombattal = 16 év, 833 osztva 53 szombattal = 15,7 év

Hozzáteszem, hogy ez a számítás nagyon jóindulatú, mert az esküvői szolgáltatók átlagosan évente 10-40 esküvővel büszkélkedhetnek, ritka, aki 52 vagy több esküvőt koordinál le egy évben.

 

Persze vannak kirívó esetek, hiszen évente 70 esküvőt is meg lehet csinálni, mert én is megtettem tíz éven keresztül. Rá is ment a magánéletem, de ez egy másik téma…

Tehát elméletileg minimum 16 aktív idővel töltött év szükséges, hogy valaki szakértő legyen az esküvők világában, de ha elvetem az elméletet és az igazsághoz közelebb szeretnélek vinni, akkor inkább 20 év szükséges ahhoz, hogy valaki az esküvők szakértője legyen.

 

 

Kitől tanulhatsz, ha a saját esküvődet szervezed?

Tehát ahhoz, hogy valaki az esküvői szakma szakértője legyen sok-sok év nagyon aktív munkája szükséges.

Nagyon kevés az az esküvői szakember, akinek ennyi, vagy több tapasztalata van.

A szakértővé válás útjára pedig még kevesebben léptek (emlékszel… aktív idő kell).

Vannak, akik megelégedtek a feladatok elvégzésével, de az önképzésre, kutatásra, oktatásra és egyebekre nem szántak időt.

Ma nincs 10 szakértő ember az országban, akinek annyi ambíciója is van, hogy a menyasszonyokat arra tanítsa, hogyan szervezzék a saját esküvőjüket.

Aki 8-10 éve szolgáltató az esküvői iparban, az azt jelenti, hogy még van mit tanulnia.

A legnagyobb részt az esküvői iparba belépők teszik ki. Azok, akik már jártak egy-két esküvőben és szolgáltattak és tetszik nekik. Szeretnének több megbízást, ezért a honlapjukon esküvőszervezési tippeket osztogatnak.  

Az esküvői ipar speciális helyzete miatt az, akinek 8-10 évnél kevesebb tapasztalata van az kezdőnek számít.

Szakmailag járatos, megbízható ember is megtaníthatja, hogyan szervezd a saját esküvőd

Tehát a második tény, hogy hiteles szakmai tapasztalattal rendelkező, esküvőszervezéshez használható tudást nem, vagy csak nagyon nehezen találhat az a menyasszony, aki a saját esküvőjét szervezi.

Ugyanis az ilyen szakember ritka, mint a piros hóesés. (Ilyen utoljára 1941. február 2-án történt, mármint piros hóesés.)

Ne ragaszkodjunk esküvői szakértőhöz, keressünk az esküvői szakmában járatos szolgáltatót. A kritérium, hogy legalább 8-12 éve az esküvők világában legyen és legyen minimum 400 esküvő tapasztalata.

Ha körbenézek az esküvők világában kevés ilyen szolgáltatót látok. Ugyanis a legtöbb esküvői szolgáltató kiesik a piacról. Van aki nem éli meg az egy évet és a számuk romahosan csökken a 10. évig. Aki eléri a 10. évet arra azt mondhatjuk, hogy az esküvői piacon marad.

Ezek közül egyik sem tanítja, hogyan szervezd a saját esküvődet, csak esküvőszervezési tippeket látok az oldalukon, illetve nagyon sok kezdőt látok, akik nyakra főre esküvőszervezési ötleteket, tippeket osztogatnak.

Mindezekből az következik, hogy a menyasszonyok ingoványos területre tévednek, ha esküvői szolgáltató honlapjáról akar a saját esküvője szervezéséhez információt gyűjteni.

Ezt a tényt erősíti az esküvői kutatás, ami rávilágít az elszomorító tényre… olvasd el itt.

 

A cikket írta: Nagy G. Csaba esküvőszakértő

Azoknak segítek, akik a saját esküvőjüket szervezik, hogy ne legyen több elrontott esküvő.

Pin It on Pinterest