fbpx

Cikkünk abban segít, hogy minél hamarabb megtaláld a neked megfelelő vőfély, vagy ceremóniamester szolgáltatót, és ne az esküvőn derüljön ki, hogy rossz választás történt. Vannak, akik modern ceremóniamestert keresnek és vannak, akik nem rímekben beszélő vőfélyt, nekik kötelező elolvasni ezt a blogcikket!

Először pár mondatban a vőfély szakmáról, majd a ceremóniamester tevékenységről írok, ez után arról, hogy mi lesz a megfelelő keresési kifejezésed, hogy mielőbb megtaláld a nektek megfelelő szakembert.

Ki a vőfély?

A vőfély szó az 1600-as évektől lelhető fel írásos dokumentumainkban. Ami azt jelenti, hogy a nyelvi emlékeinkben még régebbi, vagyis nem egy mai új szakmáról van szó, ha vőfély tevékenységről beszélünk. 

Az 1600-as évek végétől a 20. század elejéig szakmai képviselete is volt a vőfélységnek, aztán száz év álomból 2017-ben újra felélesztette pár kiváló vőfély a szakmai képviseletet és jelenleg Országos Vőfély Szövetség néven egyesületi formában működik a szakmai összefogás.

A néphagyományok és népszokások tudója a vőfély. Öltözete a tájegységre jellemző népi viselet, ami kiegészül szalagos kalappal, és szalagos bottal.

Miért van vőfély bot és a vőfély boton szalagok? A bot szimbolizálja a tudást, az irányító szerepet, hovatovább azt is mondhatnánk hatalmi szimbólum (gondolj a fáraók botjára, vagy a pápa botjára). Tehát valami kivételességre utal.

Vőfély vs. Ceremóniamester

A szalagok sokkal gyakorlatiasabb okból vannak. A vőfély a régebbi időkben az esküvő szervezésében is aktív szerepet játszott és a vendégek meghívásában is közreműködött. Ennek bizonyítékául szolgál a hívogató vőfély versek. Amelyik család elfogadta a meghívást egy szalagot kötött a vőfély botjára. A hívogatás végeztével a szalagokat megszámolták és máris tudták mennyi családot kell majd megvendégelni az esküvőn, majd a lakodalmon.

Manapság a vőfély boton levő szalagok egyesével gyűlnek össze, amit a vőfély a házasulandó pártól kap.

TÉVHIT, hogy a vőfély azért kell, hogy verseket szavalgasson az esküvőben! Ennél sokkal-sokkal több feladata van. Ha csak verseket szavaló vőfély van jelen az esküvőbe, lakodalomban, akkor az a vőfély nem megfelelően végzi a feladatát.

Ki a ceremóniamester?

Vannak olyan ajánlatkérések, amiben modern ceremóniamestert keresnek. Ez azért érdekes, mert a ceremóniamester az már önmagában modern, hiszen nincs több százéves múltja, csupán 15-17 éves ez a tevékenység.

A ceremóniamester szó elterjedése és esküvői irányító szerepkörrel társuló jelentése a kétezres évek közepe táján történt meg. (A szó nem új, mert Mikszáth műveiben is olvasható. Az újdonság az esküvői irányítói szerepkörrel történő azonosítás.) Ebből is látható, hogy már önmagában modern, legalábbis a vőfélyhez képest.

A ceremóniamester nem mond verseket, rigmusokat. Ha lánykikérést, menyasszonyi búcsúztatást szeretnél, azt ceremóniamester nem fogja megtenni.

A ceremóniamester öltözete öltöny, szmoking esetleg frakk, de mindenképpen elegáns megjelenésű.

Ugyanakkor az irányító szerepe nem kérdéses, de NEM VERSSEL köszönti be például a lakodalmi menü fogásait, vagy éppen a menyasszonytáncot.

TÉVHIT, hogy a ceremóniamester az gyakorlatilag az a vőfély, aki öltönyben jelenik meg az esküvőben.

Hogy találom meg a legmegfelelőbb vőfély vagy ceremóniamester szolgáltatót?

Hogy találod meg a legjobbat?

Most, hogy már tudod, mi a különbség, nézzük meg, hogy érdemes keresni. Hogy fogod megtalálni a neked megfelelőt.

Első körben az igényeid vezéreljenek a választásban. Ha az alap feladatokon túl, azt szeretnéd, hogy

– egy népies viseletbe öltözött ember kérjen ki a szüleidtől, majd búcsúztasson el és a lakodalomban is verssel köszöntsön mindent, valamint lakodalmi játékokat is akarsz, akkor tradicionális vőfélyt keress;

– amennyiben azt szeretnéd, hogy öltönyben levő ember vezényelje az esküvődet, és egy kevés verssel színesítse, mondjuk a lakodalmad és legyenek olyan játékok, amin senki sem botránkozik meg, akkor modern vőfély, vagy városi vőfély (hibridJ) lehet a megfelelő választás;

– amennyiben nem fontos számodra a kikérés, a menyasszonyi búcsúztatás és a lakodalomban sem fontos például az ételek beköszöntése és kiráz a hideg a verselgetéstől, de játékokat szeretnél és öltönyben levő embert képzelsz el, akkor ceremóniamestert keress;

– olyan személyt keresel, aki teljesen a háttérből irányít, játékokat sem vezényel le, de mindent elintéz a háttérből, akkor esküvői moderátor lehet a megfelelő;

HIBA lehet, ha az esküvőbe meghívott vendégeiteknek azt mondjátok, hogy vőfély fogja koordinálni a napotokat, közben meg moderátort bíztatok meg.

HIBA lehet, ha a vendégeidnek egy picit sem fontos a hagyomány, a népszokás emlegetésétől pedig hányingerük lesz, de ennek ellenére tradicionális vőfélyt fogadsz fel az esküvődre.

Azt hiszem, a fentiek ismeretében nem kell elmagyarázni a miérteket.

Most, hogy már mindezt tudod, sokkal könnyebb és gyorsabb lesz kiválasztani a neked megfelelő szolgáltatót, ha felkeresed a vőfélymegoldás oldalt.

Pin It on Pinterest