fbpx

Foglalkoztunk már egynéhány cikkünkben az esküvői szokásokkal, babonákkal, nemzetközi esküvői szokásokkal. Most ebben az írásunkban arról szerezhetsz információt, hogy vajon mi a rozmaring jelentése esküvőn? Miért tűzi fel a násznép a ruhájára ezt a növényt?

Ha olyan esküvői babonákról szeretnél olvasni, ami mind megtalálható a mai magyar esküvőkben, és meg szeretnéd tudni mi a jelentése, akkor ide kattints.

A nemzetközi esküvői szokásokat felvonultató cikkünket itt találod.

Annyira különleges, hogy egy egész cikket is megérdemel

Előző blogcikkeimben inkább cselekvésekkel foglalkoztam, most viszont egy növényről, a rozmaringról lesz szó. A rozmaring olyan különleges növény, hogy megérdemel egy teljes cikket. Ígérem, a cikk végére az is kiderül, hogy mi a rozmaring jelentése az esküvőn.

rozmaring jelentése esküvőben

Azt feltételezni, hogy a rozmaring tipikusan magyar növény, nagy tájékozatlanság lenne. Ugyanis a növényt már az ókorban is ismerték. Horatius és Ovidius írásaiban is megtaláljuk, és a rozmaring kivételes jelentőségére utal, hogy istenek szobrait díszítették vele.

Az ókori világban a tömjén drága, az arany árával vetekedő értékű illatosító. (Gondolj arra, hogy Krisztus születésekor aranyat, tömjént és mirhát vittek a bölcsek). A tudósok biztonsággal megállapították, hogy akinek nem tellett a drága tömjénre, rozmaringgal helyettesítette.

Ugyanakkor a rozmaringot már akkor is felhasználták gyógynövényként is …

Ennek a blogbejegyzésnek a címe, hogy a rozmaring jelentése esküvőn. Most úgy tűnik, hogy még messze vagyunk a magyarázattól, mert még csak az ókorban vagyunk 🙂 

Ígérem gyors léptekkel fogunk megérkezni a mai világunkba!

Viszont ahhoz, hogy ne csak megismerjük, hanem meg is értsük a rozmaring jelentését, ismernünk szükséges az előtörténetét ennek a csodálatos illatú növénynek.

A rozmaring az ókorban a Földközi tenger vidékén és Dél-Európában volt honos, innét terjedt el és az éghajlati változás miatt kezdett szélesebb körben ismertté válni. A középkorban Európa északi részein még nem ismerték, csak cserepes növényként.

Magyarországon a 17. században vált ismertté és igazán népszerűvé ez a növény. Ebben a korszakban találkozhatunk már lányok részére készült ajándékokban rozmaring mintázattal (pl.: fazekastermékeken) és ebben a korszakban kapcsolódott össze az esküvőkkel és találkozunk rozmaring koszorúval.

Feljegyzések szerint a vőfély ruházatán, kalapján is ekkor jelennek meg rozmaringszálak. Vagyis a magyar esküvőkben a rozmaring a XVII. század óta népszerű vendégnek számít, és ennek a vendégnek feladata is van! Apropó, vőfély…. Ha vőfélyt keresnél kattints ide.

Ennyi információ bőven elég ahhoz, hogy végre kifejthessem, hogy mi a rozmaring jelentése az esküvőn 🙂 

A rozmaring jelentése és feladata

A rozmaring feladata, ha a tömjént helyettesítő szerepét nézzük, hogy az ördögöt, az ártó szellemeket elűzze.

A közös füst, a közös illat pedig valamiféle összetartozásra, „egy csapatra” enged következtetni.

Mindezekből meg is fejthető a rozmaring esküvői jelentése, ami nem is egy. Az elsődleges jelentése a rossz elűzése, a másodlagos jelentése pedig az összetartozás és a hűség.

Az esküvőben a násznép által feltűzött apró rozmaring szál jelentését megértve pedig az a javaslatom, hogy ha vége az esküvőnek, akkor használjuk a rozmaringot fűszernek, mert vadhúsokhoz és olaszos ételekhez is nagyon kiváló.

Pin It on Pinterest